Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, са члановима делегације Града Новог Сада, данас је разговарала са делегацијом из немачких градова Губен-Губин и Котбус.

Петочлану делегацију из Немачке предводио је Carsten Jacob генерални директор еврорегије Шпре Најсе Бобер (Spree-Neiße-Bober), а присутни су били и Dieter Friese потпредседник АЕБР, Fred Mahro Градоначелник немачког града Губен, Dr. Markus Niggemann задужен за финансије града Котбуса и Torsten Bertram члан градског већа Котбус.

Председница Скупштине Града Маринковић Радомировић је поздравила госте испред Града Новог Сада, у име Градоначелника Милоша Вучевића, као и испред Скупштине Града и у своје лично име и изразила спремност за успостављање сарадње и размену искустава са градовима Губен-Губин и Котбус.

Маринковић Радомировић се захвалила на данашњој посети и интересовању за многе значајне теме које подједнако могу бити релевантне за обе стране. Размењујући искуства можемо сагледати све видове могуће сарадње – нагласила је председница Скупштине.

На самом почетку састанка присутни су погледали кратку видео-презентацију Новог Сада, а затим и презентацију коју су припремили гости, да би на најбољи могући начин видели лепоте и потенцијале ових градова.

Повод за долазак представника ова два немачка града у наш град је одржавање Конференције Асоцијације европских пограничних региона која ће се одржати у Новом Саду, али је изражена жеља за организовањем састанка на којем би било заступљено више тема.

Гости су се захвалили на љубазном пријему и изразили интересовање за прекограничну сарадњу, рад Универзитета и могућност за економску сарадњу и представљање Новог Сада као Европске престонице културе. Такође, како је на састанку речено, заинтересовани су и за тему политике према националним мањинама у Новом Саду и Војводини, имајући у виду да су Губен-Губин заправо градови близанци са немачко-пољске границе и да у њима живе и бројне националне мањине, између осталих и Лужички Срби.

Током састанка разговарано је и о политици према националним мањинама у Новом Саду и Војводини, а Маринковић Радомировић је објаснила да Град Нови Сад на челу са градоначелником Милошем Вучевићем пружа велику подршку у остваривању уставно гарантованих права и слобода припадника националних мањина.

Састанку су присуствовали и помоћник градоначелника задужен за међународну сарадњу, Александар Петровић, Миленко Малешев, директор Канцеларије за локални и економски развој, проректор за наставу и студентске активности Универзитета у Новом Саду, проф. др Ђорђе Херцег и Ђула Рибар, руководилац Сектора подршка програма испред Фондације „Нови Сад-Европска престоница културе 2022“ године.