Јубиларни Новосадски маратон, 30. по реду, одржаће се у недељу, 9. октобра, а старт главне трке заказан је за 10 часова са Трга слободе – најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

Овогодишња спортска манифестација Новосадски маратон састојаће се из неколико тркачких дисциплина, а истовремено ће то бити и Првенство Републике Србије у маратону за сениорке и сениоре.

Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, је  нагласила значај традиционалног одржавања ове манифестације и додала да је управо овај јубилеј добар повод да се подсетимо колико је Новом Саду донео Новосадски маратон.

– Реч је о манифестацији чија је главна трка, маратон, уврштена у званичан такмичарски календар и са које маратонци прикупљају бодове за даља такмичења и квалификације на великим спортским догађајима.

Међутим, поред овог дела, који се пре свега односи на професионалне спортисте, Новосадски маратон је за ове три деценије обезбедио Новом Саду један много шири смисао и значај, а то је најкраће речено – промоција и вредновање спорта. Јер, промоција спорта и здравља, онако како овај стил живота промовише Новосадски маратон, допире до великог и значајног броја људи – истакла је Маринковић Радомировић.

Члан Организационог одбора Новосадског маратона Димитрије Долга објаснио је да ће учесницима на располагању бити и Штафетни маратон као и трке на 25,435 и 10,548 километара, и додао да су као и увек, предвиђене и трке за грађане, али и за  наше најмлађе, што је још један доказ да је ова манифестација веома значајна за читав Нови Сад. Долга је истакао да се за сада пријавило око 800 такмичара, а за главну трку више од стотину.

На крају, председница Маринковић Радомировић се захвалила свима који свих ових 30. година учествују у организацији Новосадског маратона и, како је рекла, који су дали свој немерљив допринос да се сваке године, свака трка одржи без проблема и да тркачи, међу којима има веома много младих, буду безбедни и сигурни током трајања трка.