Јубиларни Новосадски маратон, 30. по реду, стартовао је данас у Новом Саду, уз учешће готово хиљаду такмичара и такмичарки у главној, маратонској трци. Новосадски маратон данас је на старту на Тргу слободе отворила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поручивши да је Новосадски маратон спортски бренд Новог Сада.

– Пред нама је јубирлани 30. Новосадки маратон и сама чињеница да се ова спортска манифестација одржава већ 30 година, показује јасну потребу Новосађана да се баве спортом и здравим начином живота. Три деценије није мало и Новосадски маратон је прави спортски бренд Новог Сада. Ово је једна од најмасовнијих спортских манифестација не само код нас, него и у региону – казала је председница градског парламента MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је додала да Новосадски маратон може да стане раме у раме с осталим маратонима који се одржавају у европским градовима.

– Суштина маратона јесу учесници и током ових 30 година такмичари су долазили са свих страна да учествују у маратону. Нови Сад ће наставити да подржава маратон, то је промоција здравог начина живота. Имамо хиљаду разлога да то чинимо, а највећи мотив су нам учесници и такмичари – закључила је MSc Маринковић Радомировић.

На овогодишњем Новосадском маратону учествује скоро хиљаду такмкиачарки и такмичара, а уједно се данас одржава и првенство Србије у маратону. Поред главне маратонске трке од 42,195 километра, данас се одржавају и пратеће трке, попут штафетног маратона полумаратона, рекреативног трчања, трчања средњошколаца и основаца и друге трке.

Поред Новосађана и Новосађанки, који су се ове године одазвали и учествовали на некој од трка 30. Новосадског маратона, учешће су данас узели и маратонци из региона, и других земаља Евриопе.