Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada na današnjoj sednici razmatrala je pristigle inicijative za dodelu Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada za 2022. godinu i utvrdila da su sve podnete inicijtive stigle blagovremeno.

Za kandidate za dodelu Oktobarske nagrade Komisiji je pristiglo devet predloga, a među predloženim kandidatima su osnivač novosadskog kluba za planinski biciklizam „Fanatic“ Ivan Davosir (posthumno), glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ mr Radmila Rakin Martinović, Dragomir Ljubinac, Tibor Lato, Prof. dr Slobodan B. Marković, major dr Dragan Milosavljević, Muzej Vojvodine i Kaćke novine.

Za kandidate za dodelu Novembarske povelje Komisiji je pristiglo 10 predloga, a među predloženim kandidatima su Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, prof. dr Slobodan B. Marković, Kaćke novine, list „Dnevnik“, Antifašistički front 23. oktobar, direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“ mr Ružica Vukobratović, prof. dr Sava Damjanov, Vujadin Stankov, Hokej klub „Vojvodina“ i predsednik Upravno odbora IPA REGIJE u Novom Sadu Milorad Z. Petković.

Oktobarska nagrada Novog Sada, dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti. Oktobarska nagrada Novog Sada se dodeljuje građaninu ili grupi građana za zajedničko delo ili ostvarenja, koji rade ili su radili na teritoriji Grada Novog Sada, kao i preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čije je sedište na teritoriji Grada. Oktobarska nagrada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Oktobarska nagrada se može posebno dodeliti učeniku i studentu kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.

Novembarska povelja Novog Sada, dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.