Комисија за обележавање празника и доделу признања Града на данашњој седници разматрала је пристигле иницијативе за доделу Октобарске награде и Новембарске повеље Новог Сада за 2022. годину и утврдила да су све поднете иницијтиве стигле благовремено.

За кандидате за доделу Октобарске награде Комисији је пристигло девет предлога, а међу предложеним кандидатима су оснивач новосадског клуба за планински бициклизам „Fanatic“ Иван Давосир (постхумно), глумица Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић, директорка Музичке школе „Исидор Бајић“ мр Радмила Ракин Мартиновић, Драгомир Љубинац, Тибор Лато, Проф. др Слободан Б. Марковић, мајор др Драган Милосављевић, Музеј Војводине и Каћке новине.

За кандидате за доделу Новембарске повеље Комисији је пристигло 10 предлога, а међу предложеним кандидатима су Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу, проф. др Слободан Б. Марковић, Каћке новине, лист „Дневник“, Антифашистички фронт 23. октобар, директорка Гимназије „Исидора Секулић“ мр Ружица Вукобратовић, проф. др Сава Дамјанов, Вујадин Станков, Хокеј клуб „Војводина“ и председник Управно одбора ИПА РЕГИЈЕ у Новом Саду Милорад З. Петковић.

Октобарска награда Новог Сада, додељује се поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада, као друштвено признање за изузетне резултате у раду, дела и највиша достигнућа и остварења, постигнута у току једне или више година, у области привреде, друштвених и других делатности. Октобарска награда Новог Сада се додељује грађанину или групи грађана за заједничко дело или остварења, који раде или су радили на територији Града Новог Сада, као и предузећима, установама и другим организацијама чије је седиште на територији Града. Октобарска награда додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школарства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада. Октобарска награда се може посебно доделити ученику и студенту као појединцу или групи за заједничко остварење и резултате у научном или уметничком раду, као посебан вид друштвеног признања за стваралаштво младих на територији града.

Новембарска повeља Новог Сада, додељује се као друштвено признање за изузетне резултате и достигнућа у области привреде, друштвених и других делатности, поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Oдлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Новембарска повеља додељују се грађанину и групи грађана, предузећима, установама и другим организацијама за неговање демократских традиција и јачању заједништва грађана и грађанки Новог Сада, привредни развој, духовно стваралаштво, здравствену и социјалну заштиту, просвету и спорт и друге делатности, хуманитарне и добротворне активности и испољавање храбрости у ванредним ситуацијама, спасавање људских живота и спречавање материјалних штета.