Представљање Извештаја Европске комисије о Србији за 2022. годину, у организацији Делегације  Европске уније у Србији и „Фонд Европски послови“ АП Војводине, заједно са EU Info Point-ом Нови Сад, одржано је данас у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Циљ овог представљања, како је објашњено,

јесте да се релевантни актери и познаваоци прилика у Новом Саду и АП Војводини окупе и да им се пружи могућност да постављају питања и учествују у дискусији о овогодишњем Извештају ЕК о Србији.

На данашњем представљању присутне је поздравила заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић.

– Србија, као кандидат за чланство у Европској унији, улаже велики труд и напор како би постала пуноправни члан ЕУ. И иако се резултати било ког посла не могу видети преко ноћи, не можемо губити из вида посвећеност и време које наша земља улаже у реформе, а које пре свега доприносе напретку нашег друштва.

Град Нови Сад настоји да се истакне колико може у оквирима једне локалне самоуправе у тим процесима, било да то чини кроз инфраструктурне пројекте подржаних од стране ЕУ, кроз активности које се остварују у сарадњи с европским институцијама или кроз пројекте у разним областима, попут културе, омладине, привреде, туризма и других – поручила је заменица градског парламента.

Она је подсетила да је ове године Нови Сад Европска престоница културе, додајући да је наш град прави пример како богатство и различитост овдашњих култура спаја и повезује, негујући интеркултурални дијалог између људи разлитичих нација.

– Управо сматрам да ће и данашњи разговор и дијалог учесница и учесника овог скупа допринети путу Републике Србије ка Европској унији – закључила је Кристина Караић.

Кључне налазе Извештаја представио је шеф политичке секције Делегације Европске уније у Републици Србији Дирк Лоренц, а у разговору је учествовао и директор „Фонд Европски послови“ Александар Симурдић, који је истакао да је битно да се разговара о извештају и у Новом Саду, како би се у што већој мери укључиле јединице локалне самоуправе у разговор о самом европском процесу.