Програм обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату почео је традиционалним полагањем венаца на Спомен гробље. Венце је, у знак сећања на пaле бoрце Нaрoднooслoбoдилaчкoг рaтa од 1941. до 1945. гoдинe, положио заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић,

заједно са председницом Скупштине Града Новог Сада MSc Јеленом Маринковић Радомировић, као и представници Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

Честитајући грађанима Новог Сада 78 година од ослобођења града у Другом светском рату заменик градоначелника Милан Ђурић истакао је да је 23. октобар један од најзначајнијих датума у историји града.

– Данас обележавамо сећање на ослoбођење Новог Сада у Другом светском рату. Историја нам говори да је током троипогодишње окупације животе изубило  више од пет хиљада Новосађана, свих узраста, различитих националности, претежно Срба и Јевреја. Застрашујући је податак да је скоро сваки дванаести становник положио живот за слободу свога града и своје земље. Прве дане слободе, наш вољени град  је дочекао са једва око 40 хиљада становника, осиромашен и у рушевинама, без иједне фабрике, порушених мостова,  без трамвајског саобраћаја, струје водовода и канализације. Висока цена је плаћена за слободу коју ми данас живимо и то не смемо да заборавимо. На нама је да се сећамо и да чувамо Нови Сад. Нека је вечна слава свих херојима Народноослободилачког рата – изјавио је Милан Ђурић.

Председник градске организације СУБНОР Милован Вујић указао је на значај обележавања Дана ослобођења Новог Сада.

– На данашњи дан, 1944. године, Црвена армија и армија Војске Југославије ослободила је Нови Сад. Ми као потомци ослободиоца негујемо културу сећања и желимо да је пренесемо на будуће генерације како се слични злочини више никада не би поновили– рекао је Милован Вујић.