Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић заједно су са делегацијом Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године,

као и делегацијом Војске Србије присуствовали полагању венаца на Спомен крст палим борцима од 1912-1918. године, а поводом обележавања 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.  Том приликом, помен страдалима одржало је свештенство Српске православне цркве.

– Данас свечано обележавамо 104 године од уласка победоносне војске Краљевине Србије у Нови Сад. Тај догађај представља историјску прекретницу у развоју нашег града. Нови Сад је од ослобођења 1918, осетио дух слободе и кренуо незаустављиво путем развоја. Хвала нашим ослободиоцима који су се борили за велико дело националног ослобођења и уједињења, за слободу у којој ми сви данас живимо. То је својеврсни поклон, остављен у аманет будућим нараштајима. Желимо да се 9. новембар никада не заборави. Ми имамо дужност да чувамо част и сећање на тај период наше историје, а управо због тога данас традиционално, на достојан начин, обележавамо овај датум. Значај 9. новембра 1918, никада неће избледети у историји Новог Сада, јер смо тада добили слободу и мир који су скупо плаћени, животима наших предака. Зато чувајмо мир и тешко извојевану слободу – рекао је градоначелник Милан Ђурић честитавши грађанима Новог Сада празник.

Председник Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године Горан Максимовић истакао је да је огромна част да се и ове године, као и сваке претходне, заједно са представнцима Града, Војске и свештенством, обележава 9. новембар.

– Те давне 1918. године, трајно је промењена историја града, а ми смо поносни на то што смо потомци људи који су омогућили – нагласио је Максимовић.