Изложба „Историја развоја дијабетеса од 3.500 година п.н.е. до данас“, организвана поводом обележавања 14. новембра, Светског дана борбе против дијабетеса, отворена је данас на Медицинском факултету.

Изложбу је отворила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, наводећи превенцију и рану дијагностику као кључне тачке у борби против дијабетеса.

– Поред превенције и правовремене дијагностике, не мање важна јесте и лична дисциплина, која сваком оболелом може да допринесе успешнијом контролом болести – истакла је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Председница новосадске Скупштине захвалила се организатору изложбе Друштву за борбу против шећерне болести Града Новог Сада што својим радом, едукацијом и активностима скреће пажњу на ову болест.

– Изложба има за циљ да на Светски дан борбе потив дијабетеса скренемо пажњу на ову болест, не би ли се још једном шира јавност упознала са свим оним што дијабетес доноси, њеним раним симптомима, превенцијом и лечењем – казала је председница градског парламента.

MSc Јелена Маринковић Радомировић се такође захвалила лекарима и медицинском особљу који се свакодневно сусрећу са пацијентима оболелим од дијабетеса, „што су пожртвовани и посвећени свом послу у којем несебично помажу оболелима“.

Председник Друштва за борбу против шећерне болести Града Новог Сада др Радивој Мрачевић каже да је све више оболелих од дијабетеса и да ова болест прелази у пандемију. Он је навео да ће Друштво наставити са својим активностима на едуковању становништва, као и истицања важности превенције болести и раног откривања дијабетеса.

Управница Клинике зa eндoкринoлoгиjу, диjaбeтeс и бoлeсти мeтaбoлизмa проф. др Драгана Томић Наглић оценила је да се не сме чекати да се шећерна болест појави.

– Морамо имати офанзиван став и кренути према њој и међу осетљивом популацијом тражити оне кандидате који могу да развију шећерну болест. Ми можемо ухватити дијабетес у раној фази, када адекватним интервенцијама пацијента можемо вратити у здраво стање или одложити почетак шећерне болести – поручила је проф. др Томић Наглић.

Генерални покровитељ изложбе је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.