Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad,

položili su vence na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine. Tog dana doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

– Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Zgrada banke u centru grada pored koje svakodnevno prolazimo, bila je mesto važnog događaja za Vojvodinu i Srbiju te davne 1918. godine. Zato se i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma. Ali pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno je i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja. U tom kontekstu treba naglasiti da, proglašenje prisajedinjenja dugujemo hrabrim, odvažnim i nadasve složnim ljudima tog vremena, sa vizionarskim pogledom u budućnost. Velika narodna skupština bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi. Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su glavna vodilja u našem Novom Sadu, u celoj Srbiji. Stoga, ugledajmo se na njih i složno gradimo našu budućnost, kako bismo i mi našim potomcima ostavili svet na koji će biti ponosni – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

U ime Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine obratio se Aleksandar Bošnjak i rekao da se njegovi članovi diče tom istorijskom odlukom u kojoj su učestvovali.

– Nadam se da ćemo očuvati tradiciju i kulturu Bunjevaca i da će naši potomci biti ponosni na naša dela, kao što smo i mi na naše pretke – rekao je Bošnjak.

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad, Goran Maksimović, naglasio je da je 25. novembar zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda kao velika pobeda, kada je te 1918. godine trajno promenjena istorija i način života naroda na ovom podneblju, prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji.