Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радoмировић, заједно са делегацијом Националног савета буњевачке националне мањине и представницима Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године – Нови Сад,

положили су венце на спомен-плочу на месту на ком је одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање 25. новембра 1918. године. Тог дана донета је одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

– Сваког 25. новембра, Град Нови Сад одаје пошту славним прецима и традиционално обележава овај датум, значајан за државу Србију и целокупан српски народ. Зграда банке у центру града поред које свакодневно пролазимо, била је место важног догађаја за Војводину и Србију те давне 1918. године. Зато се и после 104 године, поносно сећамо тог датума. Али поред чувања сећања и одавања захвалности, важно је и данашње генерације подсећати на значај тог догађаја. У том контексту треба нагласити да, проглашење присаједињења дугујемо храбрим, одважним и надасве сложним људима тог времена, са визионарским погледом у будућност. Велика народна скупштина била је и велики демократски искорак за то доба, будући да је била вишенационална и да је постојало опште право гласа. Посебну пажњу заслужује чињеница да су у доношењу ове историјске одлуке за српски народ учествовале и жене, њих седам, и то први пут у Европи. Ти принципи слободе и равноправности и данас су главна водиља у нашем Новом Саду, у целој Србији. Стога, угледајмо се на њих и сложно градимо нашу будућност, како бисмо и ми нашим потомцима оставили свет на који ће бити поносни – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

У име Националног савета буњевачке националне мањине обратио се Александар Бошњак и рекао да се његови чланови диче том историјском одлуком у којој су учествовали.

– Надам се да ћемо очувати традицију и културу Буњеваца и да ће наши потомци бити поносни на наша дела, као што смо и ми на наше претке – рекао је Бошњак.

Председник Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године – Нови Сад, Горан Максимовић, нагласио је да је 25. новембар златним словима исписан у историји српског народа као велика победа, када је те 1918. године трајно промењена историја и начин живота народа на овом поднебљу, присаједињењем Војводине Краљевини Србији.