Дан Степановићева, који се обележава поводом 27. новембра 1927. године, када је ово новосадско приградско насеље добило назив које и данас носи, обележен је вечерас полагањем венца на споменик „Три генерације“, а потом и свечаним програмом у Основној школи „Алекса Шантић“.

Венац на споменик положила је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, која је након тога поздравила присутне на свечаности у школи, истакавши да насељавање солунских добровољаца на пустари Маријин мајур, данашњем Степановићеву, није било нимало лако.

– Избијање, а потом и окончање Првог светског рата донело је тектонске промене које су се највише огледале у новој територијалној подели, промени граница, нестанку и укидању великих царевина, као и стварању нових држава у Европи.

Оно што се дешавало на глобалном плану, није заобишло локалне прилике где су се такође дешавале промене, као последице завршетка Великог рата. Тако је и Степановићево, данас део Општине Града Новог Сада, настало насељавањем војника, добровољаца са Солунског фронта – казала је заменица председнице градског парламента, подсетивши да је насеље добило назив по чувеном српском војводи Степи Степановићу.

Како је даље рекла, данас је Степановићево дом за око 2.000 становника, село има Основну школу „Алекса Шантић“ и цркву Светог великомученика Лазара косовског.

– Ово приградско насеље са поносом чува своју историју, сећање на сопствени тежак почетак и даљи развој који ни данас не престаје. Зато осећам велику част и задовољство што могу да вам честитам Дан Степановићева у своје, али и у име градоначелника Новог Сада Милана Ђурића. Будите поносни на своје село, чувајте га и развијајте, а ослонац и подршку увек ћете имати и у Новом Саду – поручила је Караић.

Присутнима се обратила и организаторка и одборница Скупштине Града Новог Сада Милана Арњаш Радић, а свечаности је присуствовала и начелница Градске управе за културу Зорица Шијак. У оквиру свечаног програма пројектован је филм о Солунским добровољцима, потом трибина о њима, а ђаци ОШ „Алекса Шантић“ припремили су рецитације.