Други састанак Мреже секретара скупштина градова, општина и градских општина почео је данас у Скупштини АП Војводине. Тродневни састанак поменуте мреже има за циљ праћење примене прописа и размене знања и искустава у изради и примени прописа и других правних аката локалне самоуправе,

а у оквиру данашњег свечаног отварања учеснике је поздравила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић подсетивши да није први пут да се, кроз сарадњу УНДП Србије, Сталном конференцијом градова и општина и Швајцарском канцеларијом одржавају сусрети који за циљ имају унапређење послова поверених локалним скупштинама.

У оквиру свечаног дела скупа, присутнима су се обратили и министар државне управе и локалне самоуправе проф. др Александар Мартиновић, потом генерални секретар Скупштине АП Војводине др Никола Бањац, те представници Швајцарске канцеларије за сарадњу, УНДП у Србији и Сталне конференције градова и опшштина.

– Узимајући у обзир да се унапређење рада локалних парламената директно односи на унапређење послова од општег интереса за развој локала, јасно је зашто овакви сусрети имају посебан значај и смисао унутар вашег позива и ваше професије

Развијеност локалне самоуправе један је од услова демократије и правне државе, па тиме и владавине права. А без владавине права нема ни сигурности, а ни државе. Зато ваш допринос у читавом овом процесу јесте веома значајан – поручила је председница градског парламента.

Msc Маринковић Радомировић присутне је поздравила и у име градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, пожелевши учесницима скупа да буду ефикасни, јер ће тако и „резултати вашег рада бити уочљиви и трајни“.

– Ваша стручност, теоријско знање, а неретко и искуство чине да се у изради прописа и његовој примени оствари учинак у пракси, што је суштина. Јер, лош пропис у примени кошта јако много – закључила је председница новосадске Скупштине Msc Јелена Маринковић Радомировић.

Министар државне управу и локалне самоуправе проф. др Александар Мартиновић истакао је да је с аспекта надлежности Министарства, „сарадња с овом мрежом врло значајна у погледу унапређења непосредне комуникације Министарства са секретарима, али и у смислу размене искустава, знања, добре праксе, као и могућности да заједно разматрамо и унапређујемо законодавни оквир у овој области“.

– Министарство препознаје важност секретара локалних скупштина и општина и градских општина, јер у њима видимо праве саговорнике за теме које се пре свега тичу очувања и поштовања законитости и унапређења ефикасности рада самих скупштина на чему почива и функционисање система локалне самоуправе у Републици Србији у целини – поручио је министар Мартиновић.

Други састанак Мреже секретара траје три дана, а на њему учествују секретари скупштина општина, градова и градских општина, као и еминентни стручњаци из области права, заштитници грађана и запослени у локалној самоуправи.