Трибина „Наранџасто – симбол борбе против насиља над женама“, Струковног удружења полиције „Др Р.А. Рајс“, одржана је данас у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Трибина је одржана у оквиру глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, која је почела 25. новембра и траје до 10. децембра.

Учеснике трибине, испред Града Новог Сада, поздравила је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, истичући да се насиље може десити свакој жени и да насиље није последица жениног понашања, већ систем у коме мушкарци имају моћ, а насиље према женама је начин да они ту моћ одрже.

– Насиље према женама је пример злоупотребе моћи једног пола над другим. Насиље према женама је сваки чин против женине воље, а који је угрожава психички, физички, сексуално или економски – поручила је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада,

додавши да је сарадња институција, МУП-а, правосудних органа и Центра за социјални рад примарни елемент у спречавању насиља.

Она се учесницима трибине захвалила и пренела им поздраве градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, устврдивши да ће Нови Сад и у наредном периоду бити ослонац и подршка жртвама насиља у породици, како кроз благовремено реаговање, тако и у превенцији насиља, кроз едукацију, одржавање радионица и трибина попут данашње.

– Насиље мора бити пријављено полицији, а починилац мора бити санкцонисан. Марамо гласно да заштитимо жртве насиља – закључила је Караић.

Током трибине разговарано је о положају жена у друштву, али и о појединим конкретним и специфичним околностима, попут родне равноправости и локалног деловања у борби за побољшање положаја жена, потом поступања државних органа по пријави насиља над женама у партнерским и породичним односима, о улози образовног система у борби против насиља над женама, а представљено је и медијско извештавања о проблему насиља према женама у периоду од 2019. до 2021. године.