Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kao i Međunarodnog dana ljudskih prava, primila je danas u gradskom parlamentu predstavnike Udruženja Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada. Predsednica novosadske Skupštine, u današnjem razgovoru je ocenila da Grad Novi Sad odgovornom socijalnom politikom pridaje veliku pažnju organizacijama koje se bave osobama sa invaliditetom, pružajući im finansijsku podršku za njihove aktivnosti i rad. Današnjem prijemu u Skupštini grada prisustvovale su i predsednica Saveta osoba sa invaliditetom i odbornica novosadske Skupštine Sonja Radaković, kao i savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

– Najvažnije je da imamo kontinuitet podrške što doprinosi unapređivanju mera socijalne politike usmerenih na pomoć osobama sa invaliditetom, a takva odgovorna politika Grada će se nastaviti i u narednom periodu. Time podržavamo sve one koji su na različite načine i projekte uključeni u aktivnosti za podršku osobama sa invaliditetom, jer je to put ka ravnopravnim uslovima za život svih građanki i građana – istakla je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Predsednica Skupštine grada je pozvala udruženja da ističu svoje potrebe, jer su upravo te organizacije one koje prve pružaju pomoć, informacije i savete osobama sa invaliditetom.

– Svi zajedno treba da radimo na poboljšanju i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom – zaključila je predsednica novosadskog parlamenta.

Koordinacioni odbor osoba sa invaliditetom čini nekoliko organizacija, a među njim su Organizacija gluvih Novi Sad, UG za cerebralnu i dečiju paralizu „Sunce“, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara novosadskog regiona, Udruženje obolelih od multiple skleroze „Multis“, Udruženje distrofičara, Gradska organizacija slepih Novi Sad i Udruženje ratnih vojnih invalida Grada Novog Sada.

Predstavnici Koordinacionog odobra zahvalili su se na podršci i pomoći koju im Grad pruža, a tokom razgovora predsednici novosadske Skupštine predstavljene su aktivnosti i planovi organizacija pri odboru, ali i problemi sa kojima su susreću, među kojima su najčešće fizičke barijere, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i školovanje osoba sa invaliditetom.

Predsednica Saveta za osobe sa invaliditetom Sonja Radaković, kao i savetnica gradonačelnika Ljiljana Koković zahvalile su se na prijemu i istakle da su svakodnevno u kontaktu sa organizacijama koje se bave osobama sa invaliditetom i da pomenuta udruženja predstavljaju sponu između svojih članova i grada.

– Mnogi projekti su prepoznati od strane Novog Sada i Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu – zaključila je Koković.