Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, као и Међународног дана људских права, примила је данас у градском парламенту представнике Удружења Координационог одбора особа са инвалидитетом Града Новог Сада. Председница новосадске Скупштине, у данашњем разговору је оценила да Град Нови Сад одговорном социјалном политиком придаје велику пажњу организацијама које се баве особама са инвалидитетом, пружајући им финансијску подршку за њихове активности и рад. Данашњем пријему у Скупштини града присуствовале су и председница Савета особа са инвалидитетом и одборница новосадске Скупштине Соња Радаковић, као и саветница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић.

– Најважније је да имамо континуитет подршке што доприноси унапређивању мера социјалне политике усмерених на помоћ особама са инвалидитетом, а таква одговорна политика Града ће се наставити и у наредном периоду. Тиме подржавамо све оне који су на различите начине и пројекте укључени у активности за подршку особама са инвалидитетом, јер је то пут ка равноправним условима за живот свих грађанки и грађана – истакла је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Председница Скупштине града је позвала удружења да истичу своје потребе, јер су управо те организације оне које прве пружају помоћ, информације и савете особама са инвалидитетом.

– Сви заједно треба да радимо на побољшању и унапређењу положаја особа са инвалидитетом – закључила је председница новосадског парламента.

Координациони одбор особа са инвалидитетом чини неколико организација, а међу њим су Организација глувих Нови Сад, УГ за церебралну и дечију парализу „Сунце“, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Града Новог Сада, Удружење параплегичара и квадриплегичара новосадског региона, Удружење оболелих од мултипле склерозе „Мултис“, Удружење дистрофичара, Градска организација слепих Нови Сад и Удружење ратних војних инвалида Града Новог Сада.

Представници Координационог одобра захвалили су се на подршци и помоћи коју им Град пружа, а током разговора председници новосадске Скупштине представљене су активности и планови организација при одбору, али и проблеми са којима су сусрећу, међу којима су најчешће физичке баријере, запошљавање особа са инвалидитетом и школовање особа са инвалидитетом.

Председница Савета за особе са инвалидитетом Соња Радаковић, као и саветница градоначелника Љиљана Коковић захвалиле су се на пријему и истакле да су свакодневно у контакту са организацијама које се баве особама са инвалидитетом и да поменута удружења представљају спону између својих чланова и града.

– Многи пројекти су препознати од стране Новог Сада и Градске управе за социјалну и дечију заштиту – закључила је Коковић.