Састанак са контакт тачкама за сарадњу са организацијама цивилног друштва на територији АП Војводине одржан је данас у Скупштини Града Новог Сада. Састанак је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а поред улоге и значаја сарадње са цивилним друштвом,

учесницима су представљени и резултати истраживања о сарадњи између представника цивилног друштва и јавних власти у циљу решавања проблема у заједници и унапређењу јавних политика.

Учесницима састанака у уводном делу обратили су се министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов, а испред Града Новог Сада присутне је поздравила заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић.

– Широка је лепеза тачака и сектора где је разуман и смислени друштвени дијалог, у којем се једнако поштују сви учесници, неопходан. Он је један од услова демократског друштва, али и владавину права. Његово присуство и поштовање омогућује да се сарадња цивилног сектора и јавне управе обезбеди у пуном капацитету. Да креатори јавних политика буду на истој страни, а опет независни једни од других, међусобно се слушајући и усмеравајући – поручила је заменица градског парламента.

Караић је додала да се Нови Сад као локална самоуправа труди и мотивисана је да „да свој допринос овом процесу, схватајући да се и кроз сарадњу цивилног и јавног сектора може унапредити најразличитије области и сегменти живота грађана“.

Министар Жигманов, отварајући састанак, истакао је значај сарадње јавног и цивилног сектора, као и заначај контакт тачака за сарадњу са организацијама цивилног друштва у систему јавне управе.

– Министарство у свом мандату, поред питања која се тичу људских права,  мањинских права, дискриминација, антидискриминације, родне равноправности има и две посебно значајне теме, а то је унапређење сарадње са цивилним сектором и успостављање дијалога о различитим друштвеним темама између различитих друштвених и државних субјеката – подвукао је министар Жигманов.

Он је додао да се управо кроз друштвени дијалог, као једну организовану форму са јасним правилима учествовања за све учеснике, успело указати на то колико је дијалог у сваком друштву важан, колико је значајно да за истим столом седе представници различитих сектора, „који из свог угла указују на изазове са којима се сусрећемо свакодневно, јер већина друштвених проблема је мултисекторски захваћена“.

Током састанка, о улози и значају сарадње са цивилним друштвом присутне је упознао помоћник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Жарко Степановић, док је Владимир Петровић из Београдске отворене школе представио резултате истраживања сарадње јавних власти и цивилног друштва. Састанак је окончан дискусијом учесника, којој је претходило предавање Јохана Шмита из Олаф Палме центра у Шведској, о томе како се сарадња са цивилним друштвом спроводи у овој скандинавској земљи.