Članovi Saveta za kulturu i informisanje danas su razmatrali inicijativu udruženja građana Podbare „Almašani“ za podizanje spomenika Zahariju Orfelinu u Novom Sadu i doneli zaključak po kojem će zatražiti stručno mišljenje JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada o pomenutoj inicijativi.

U inicijativi udruženja građana „Almašani“, navedeno je da je Zaharije Orfelin bio stanovnik Almaškog kraja i parohijanin Almaške crkve, te da je reč o jednom od najpoznatijih srpskih kulturnih radnika, talentovanom stvaraocu u više od 20 veština, poput kaligrafije, bakroreza, književnosti, pesništva, komponovanja i drugog. Dalje se navodi da bi spomenik bio smešten u južnom delu raskrsnice ulica Zlatne grede, Skerlićeve, Save Vukovića i Đorđa Jovanovića, na mestu susreta ulica Zlatne grede i Skrelićeve, ispred objekta u Skerlićevoj broj 37, dok bi obeležje bilo umetnička skulptura koja simbole talenta Zahrija Orfelina prikazuje sunčanim satom na postamentu.

Koncept ove skulpture je rezultat udruženja „Almašani“ sa umetnicima iz Galerije Matice srpske, objašnjeno je u inicijativi.

Nakon pribavljanja mišljenja, Savet za kulturu i informisanje će odlučiti o podnetoj inicijativi.