Чланови Савета за културу и информисање данас су разматрали иницијативу удружења грађана Подбаре „Алмашани“ за подизање споменика Захарију Орфелину у Новом Саду и донели закључак по којем ће затражити стручно мишљење ЈП „Урбанизам“ Завод за урбанизам и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада о поменутој иницијативи.

У иницијативи удружења грађана „Алмашани“, наведено је да je Захарије Орфелин био становник Алмашког краја и парохијанин Алмашке цркве, те да је реч о једном од најпознатијих српских културних радника, талентованом ствараоцу у више од 20 вештина, попут калиграфије, бакрореза, књижевности, песништва, компоновања и другог. Даље се наводи да би споменик био смештен у јужном делу раскрснице улица Злaтне грeдe, Скерлићеве, Саве Вуковића и Ђорђа Јовановића, на месту сусрета улица Златне греде и Скрелићеве, испред објекта у Скерлићевој број 37, док би обележје било уметничка скулптура која симболе талента Захрија Орфелина приказује сунчаним сатом на постаменту.

Концепт ове скулптуре је резултат удружења „Алмашани“ са уметницима из Галерије Матице српске, објашњено је у иницијативи.

Након прибављања мишљења, Савет за културу и информисање ће одлучити о поднетој иницијативи.