Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић присуствовали су обележавању 81. годишњице Новосадске рације.

Представници Града Новог Сада, Покрајинске владе и Скупштине, Војске Републике Србије, Јеврејске општине Нови Сад, Матице ромске, амбасаде Мађарске и амбасаде Израела, као и представнци потомака жртава, положили су венце на споменик „Породица“ на Кеју жртва рације и спустили их у Дунав. У протоколу полагања венаца, ове године по први пут, учествовали су и представници градова стадалника државе Србије, као и Савез јеврејских општина.

– Постоје датуми који нису само део историје и сећања, већ представљају велику животну лекцију за све нас, и за оне после нас. У те датуме спадају и ови јануарски дани, у којима у тишини, поред споменика „Породица“, одржавамо помен на језиво страдање наших суграђана пре 81 годину. Сећање мора вечно да живи и то је наш завет за будућност. Зато Град Нови Сад свом снагом покреће процес изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама јануарског погрома 1942. године. Неговаћемо сећање на све жртве, и учити генерације које долазе да злочини немају оправдање, и да их никада више не дозволе. Позивам све да будемо јединствени у осуди овог крвавог окупаторског пира над нашим суграђанима и желим да наставимо да негујемо наше заједништво, да се боримо да савладамо све оно што може да нас подели, да покажемо да људе ценимо по томе какви су, а не ког су рода, вере или нације. Наш Нови Сад је град младих, град културе, изникао на темељу невине крви, српске, јеврејске, ромске и свих осталих невино пострадалих.

Он је наша заједничка кућа, коју градимо у слози и љубави, тако да буде одбрамбени бедем свакој мржњи и безумљу. Нека је вечна слава свим невино страдалима у новосадском погрoму. То је туга коју овај град носи већ 81 годину, и носиће је вечно – рекао је градоначелник Ђурић.

Помен је, у име Јеврејске заједнице одржао врховни Рабин Србије господин Исак Асиел, а помен Српске православне цркве служио је Епископ ваљевски г. Исихије. У оквиру програма на Кеју жртава рације, пригодне композиције извели су Хор Јеврејске општине „Хашира“ и Хор Саборне цркве „Свети Георгије“, a чланице Кола српских сестара послужиле су кољиво и погачу. Помен је традиционално одржан и код спомен-плоче на Новосадској плажи “Штранд’“.