Надметањем 35 такимачара у прављењу кулена из Србије, Словачке и Босне и Херцеговине, данас је почео први међународни Фестивал кисачког кулена у овом новосадском приградском насељу.

Фестивал је отворила заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, наводећи да када једна манифестација дочека своје рођење, премијеру, онда то представља велики тренутак и неизбрисив догађај који остаје трајно урезан у сећање и дуго памћење.

– Сви ми који живимо у питомој и богатој војвођанској равници поносимо се, између осталог, свим фестивалима коју репрезентују сву особеност традиционалне војвођанске кухиње. Поред већ установљених и у традицији утемељених фестивала доброг залогаја, данас смо у прилици да први пут представимо међународни Фестивал кисачког кулена у прелепом Кисачу – навела је заменица председнице новосадског парламента.

Поздрављајући учеснике и госте у име градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, она је додала да је сваки почетак тежак и неизвестан у некој ближој или даљој перспективи, али „познавајућу ентузијазам, посвећеност и марљивост људи који воде Месну заједницу „Кисач“ и Удружење грађана „Кисачки кулен“, ни најмање не доводим у сумњу да ће ова премијерна манифестација да прерасте у традиционалну и да ће из године у годину да привуче све већи број љубитеља доброг залогаја, а то кулен јесте“.

Караић се осврнула и на заједницу Словака у Кисачу, рекавши да многе особености које их красе јесу поштење, марљивост, култура, безрезервна љубав према Војводини и Србији, а да је кулен нешто по чему су препознатљиви надалеко и нашироко, пре свега у Војводини, а затим и у Славонији и Барањи.

– Овакве и сличне манифестације, осим гастрономског ужитка, представљају наш Нови Сад као мултиконфесионалну, мултикултуралну и мултиетничку средину, што нас посебно чини поносним – закључила је Кристина Караић.

Пристуним су се на отварању манифестације обратили и председник Савета МЗ „Кисач“ Јан Возар, као и председник Удружења грађана „Кисачки кулен“ Мирослав Анушиак.

Поред такмичења у набољем кулену, на фестивалу се представило и око 35 излагача кулена и кобасица, а посетиоци су могли да уживају и у другим производима у Улици кисачких традиционалних укуса.