Pregledi ultrazvučnim aparatom i edukacija za pravilnu tehniku samopregleda dojki održana je danas u Budisavi, u okviru projekta „Budi hrabra“ Asocijacije za unapređenje zdravlja, a koji se realizuje uz podršku udruženja „Žena uz ženu“ i Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Akciju je podržala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, koja je danas obišla specijalizovani kombi, gde su specijalisti medicine pregledali žene i sa njima razgovarali o ovoj bolesti.

–  Rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji. Sama ova činjenica je i više nego dovoljna da se protiv ove bolesti borimo na najžešći mogući način. To se pre svega odnosi na podizanje svesti da se kroz preglede, skrining i prevenciju smanji stopa obolelih i umiranja. Informisanost žena o važnosti preventivnih pregleda je od izuzetnog značaja. To je jedina efikasna mera za rano otkrivanje karcinoma dojke – poručila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, tokom obilaska akcije „Budi hrabra“.

Pored žena iz Budisave, na pregled i edukaciju u okvir projekta pozvane su i zainteresovane žene iz Kaća i Kovilja, a predsednica gradskog parlamenta ocenila je da je akcije poput ove, koja se realizuje kroz saradnju nevladinog sektora i podršku javnih ustanova, nemerljiva u podizanju svesti žena za odazivanje na skrining i edukaciju o samopregledu dojki.

– Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi ključno je za efikasno i uspešno lečenje. Zahvaljujući ranom otkrivanju, a potom i primeni adekvatne terapije, rak dojke ne mora biti fatalno oboljenje – istakla je predsednica novosadske Skupštine.

Projekat „Budi hrabra“ namenjen je pre svega ženama starosti od 25 do 45 godina, a cilj je da se podigne svest o rasprostranjenosti ove bolesti i ukaže na važnost prevencije i ranog otkrivanja maligniteta.