Прегледи ултразвучним апаратом и едукација за правилну технику самопрегледа дојки одржана је данас у Будисави, у оквиру пројекта „Буди храбра“ Асоцијације за унапређење здравља, а који се реализује уз подршку удружења „Жена уз жену“ и Градске управе за здравство Града Новог Сада.

Акцију је подржала и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, која је данас обишла специјализовани комби, где су специјалисти медицине прегледали жене и са њима разговарали о овој болести.

–  Рак дојке представља водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, па тако и у Србији. Сама ова чињеница је и више него довољна да се против ове болести боримо на најжешћи могући начин. То се пре свега односи на подизање свести да се кроз прегледе, скрининг и превенцију смањи стопа оболелих и умирања. Информисаност жена о важности превентивних прегледа је од изузетног значаја. То је једина ефикасна мера за рано откривање карцинома дојке – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, током обиласка акције „Буди храбра“.

Поред жена из Будисаве, на преглед и едукацију у оквир пројекта позване су и заинтересоване жене из Каћа и Ковиља, а председница градског парламента оценила је да је акције попут ове, која се реализује кроз сарадњу невладиног сектора и подршку јавних установа, немерљива у подизању свести жена за одазивање на скрининг и едукацију о самопрегледу дојки.

– Откривање карцинома дојке у раној фази кључно је за ефикасно и успешно лечење. Захваљујући раном откривању, а потом и примени адекватне терапије, рак дојке не мора бити фатално обољење – истакла је председница новосадске Скупштине.

Пројекат „Буди храбра“ намењен је пре свега женама старости од 25 до 45 година, а циљ је да се подигне свест о распрострањености ове болести и укаже на важност превенције и раног откривања малигнитета.