Jevrejska opština Novi Sad danas obeležava 79. godišnjicu deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope, a najviše u Aušvic. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Msc Jelena Marinković Radomirović,

predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark, predstavnici Pokrajinske vlade i predstavnici SUBNOR-a položili su vence kod spomen-ploče na sinagogi.

– Svake godine, na ovaj dan, sa velikim poštovanjem i žaljenjem, sećamo se naših sugrađana koje su fašističke vlasti deportovale u logore smrti, samo zato što su bili Jevreji. Danas, 79 godina kasnije, teško je zamisliti da su se na ulicama Novog Sada dešavali takvi zločini. Baš zato, naša je obaveza da negujemo kulturu sećanja na sve žrtve fašizma i da to sećanje prenosimo sa generacije na generaciju kako se takvi događaji više nikada ne bi ponovili. Ne smemo da dozvolimo pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela u Novom Sadu koji, iako u svojoj istoriji beleži teška vremena, stradanja i brojne gubitke, predstavlja simbol multikulturalnosti i tolerancije, grad u kojem ima mesta za sve – izjavio je Igor Crnobarac.

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestala. U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili preko 800 Jevreja. Pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a nekoliko meseci pre kraja Drugog svetskog rata, 26. aprila 1944. godine, preostali 1900 Jevreja, uglavnom žena, dece i starijih ljudi iz novosadske Sinagoge odvedeni su u koncentracione logore. Na kraju Drugog svetskog rata, u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark objasnio je da je na kraju Drugog svetskog rata, u Novom Sadu ostalo samo nekoliko stotina Jevreja, od kojih se jedan deo zajednice iselio u Izrael.

– Preostali, odnosno njihovi potomci čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad. Mi ponosno čuvamo naše običaje, tradiciju i uspomenu na naše tragično preminule sunarodnike. Deportacija predstavlja težak događaj za svakoga od nas, ali istovremeno i važnu lekciju da moramo da budemo zajedno u borbi protiv sveke vrste nasilja, zla i diskriminacije – istakao je Mirko Štark.