Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић и секретар Скупштине Града Новог Сада Марко Радин бораве у посети Петроградском округу Санкт Петербурга, у оквиру обележавања Дана Града – Дана оснивања Санкт Петербурга, прославе 320 година од оснивања овог града.

Делегација Новог Сада, у оквиру прославе великог јубилеја, положила је цвеће на споменик Бронзаном коњанику, посвећен Петру Великом, а присуствовали су и церемонији у Наришкиновом бастиону Петропавловске тврђаве.

У склопу посете, делегација Града Новог Сада састала се са начелником управе Петроградског округа Владимиром Омељницким и његовим сарадницима и са њима разговарали о раду и даљим плановима на сарадњи новосадске и администрације Петроградског округа, који је део федералног града Санкт Петербурга. Током разговора размењена су искуства у многобројним секторима, од комуналних услуга, социјалне политике и здравствене заштите, до културе, образовања и омладинске политике.

Меморандум о сарадњи Града Новог Сада и Петроградског округа потписан је јуна 2021. године, а потписали су га тадашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и начелник Петроградског округа Иван Громов. Потписивањем су се обе стране обавезале да ће допинети ширењу и продубљивању сарадње.

Обележавање прославе Дана оснивања Санкт Петербурга прати велики број манифестација, концерта, парада, изложби и сајмова.