Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић примила је данас полазнике пројекта „Професионално усавршавање младих из југозападне Србије у локалним самоуправама“, који спроводи мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији и са њима разговарала о активностима, раду и пословима који се обављају у Градској управи Новог Сада, као и у новосадској Скупштини.

Циљ пројекта је да се међу младим људима из југозападне Србије подигне свест и побољша знање везано за функционисање локалних самоуправа и државних органа на централном нивоу управе.

– Размена искуства о јавној управи, проналажење адекватних решења у циљу побољшања живота грађанки и грађана, као и упоређивање послова који су у надлежности локалних самоуправа је одлична идеја и зато смо се са задовољством одазвали позиву да будемо домаћини полазницима, младим људима из југозападне Србије, како би и они имали увид у начин рада новосадске управе и Скупштине Града Новог Сада – истакла је заменица председнице градског парламента Кристина Караић.

Током посете новосадској Скупштини, полазници пројекта су се упознали са начином рад управе и градског парламента, а део посете остављен је за питања полазника.

У оквиру пројекат се организује својеврсна стручна пракса за полазнике, којима су додељени ментори, са којима пролазе кроз различите обуке и задатке. Током пројекта предвиђене су студијске посете другим општинама и градовима, како би се стекао увид у начин рада других локалних институција широм Србије, па је тако домаћин данашње студијске посете био Нови Сад.

Полазници пројекта су из Пријепоља, Нове Вароши, Сјенице, Тутина и Новог Пазара.

Поред пројекта „Професионално усавршавање младих из југозападне Србије у локалним самоуправама“, у току је реализација још једног у оквиру мисије ОЕБС-а у Србији, „Професионално усавршавање младих из југозападне Србије у инситуцијама државне управе“.