Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић отворила је вечерас у Кисачу изложбу слика чланова уметничког Друштва „Михал Гержа“, која је уприличена поводом прославе и обележавања 250. годишњице доласка Словака у Кисач и 10. годишњице постојања Друштва.

Изложба слика је постављена у фискултурној сали ПУ „Лиенка“, а у оквиру свечаног отварања, одржан је и пригодан културно-уметнички програм.

Отварајући изложбу, заменица председнице новосадске Скупштине Кристина Караић истакла је да културни и етнички колорит Војводине сигурно не би био то што јесте без Словака, који су успели да сачувају своју историју више од 250 година, од како су почели да насељавају ове крајеве.

– Зато ми је данас велико задовољство и част што могу да вас поздравим и присуствујем изложби уметничких слика и прослави, како обележавања 250 година доласка Словака у Кисач, тако и 10-годишњице постојања уметничког Друштва „Михал Гержа“. Град Нови Сад има одличну сарадњу са словачком заједницом. Словаци су учествовали и дали су допринос у стварању и историји Новог Сада и наш град ће увек помоћи неговање словачке културе, обичаја и традиције и подржати очување културог наслеђа сваког народа који овде живи. За понос свима нама је што Словаци у Војводини у дугом периоду овако посвећено негују културу – казала је Караић.

Она је додала да поред редовних програмских активности које се финансирају од стране града, Нови Сад улаже у то да Словаци као народ сачувају своју културу за будућа генерације, оценивши да Словаци који данас живе у Србији представљају и својеврстан мост према Словачкој држави и народу.

Отварању изложбе присуствоа је и директор Културног центра „Кисач“ Павел Сурови, председник Савета МЗ „Кисач“ Јан Возар“, те чланови уметничког Друштва „Михал Гержа“.