Чланови Савета за економски развој Града прихватили су на данашњој седници Предлог програма развоја туризма Града Новог Сада за период 2023-2025. године и упутили га Скупштини Града Новог Сада на разматрање. На данашњој седници прихваћени су и Предлог годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Новог Сада за 2023. годину, као и Извештај о реализацији Програма рада Туристичке организације Града Новог Сада са Финансијским планом и Програмом и планом промотивних активности Града Новог Сада за период јануар-децембар 2022. годину.

Предлог програма развоја туризма Града Новог Сада за период 2023-2025. године садржи Анализу постојећег стања развоја туризма Града Новог Сада и пружа увид у развој туризма. У њему су приказани кључни показатељи туристичког промета за последњих пет година, као што су обим и структура долазака и ноћења туриста, просечно задржавање једног туристе и остварени приход од боравишне таксе, потом анализа кључних туристичких призвода, заједно с описом тематских зона са својим специфичностима за развој туристичких производа, анализа понуде туристичко-угоститељских капацитета према врсти, броју објеката, учешћу, броју смештајних јединица и друго. Предлог програма правце развоја дефинише кроз циљеве развоја. План имплементације и операционализације циљева објашњен је детаљно кроз Акциони план, где се могу сагледати оперативни циљеви, мере, активности и рокови имплементације за сваки дефинисани циљ развоја туризма. Развојни модел, циљеви и пројекције садрже основне принципе и смернице политике развоја одрживог туризма на територији Новог Сада, чиме се осигурава оквир за одрживи развој туризма и континуирано повећање конкурентске способности и позиције туристичког сектора Новог Сада, наведено је у Предлогу.

Предлогом годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Новог Сада за 2023. годину даје се преглед површина пољопривредног земљишта по катастарским општинама, класама и културама, анализа стања заштите и уређења пољопривредног земљишта, утврђује се Програм радова на заштити и уређењу пољопривредног земљишта и План коришћења пољопривредног земљишта у својини Републике Србије.

О прихваћеним предлозима расправљаће одборнице и одборници на наредној седници новосадске Скупштине.