Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, заједно је са председницом Скупштине Града Новог Сада MSc Јеленом Маринковић Радомировић, уручио Видовданске награде ученицима новосадских основних и средњих школа који су освојили награде на републичким и међународним такмичењима прошле школске године.

Они су им том приликом у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави уручили похвалнице које се додељују сваке године поводом  Видовдана, а награда се састоји и од новчаног износа који зависи од освојеног места.

– Град Нови Сад је установио Видовданску награду пре осам година, а данас је уручење ове награде традиција и један од најлепших догађаја у нашем Новом Саду. Oбезбедили смо средства у износу од 15,7 милиона динара, а што је у односу на претходну годину више за 4,7 милона динара, а то је зато јер сте ви драга децо све бољи и бољи. Поред ових награда, из Буџета Града Новог Сада обезбедили смо и средства за четири Видовданске награде за постигнуте изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности, на шта смо посебно поносни. Драги млади Новосађани, желим вам да наставите да нижете успехе, остварујићи и пратећи своје снове, а Град ће увек бити ту да препозна и подржи ваш рад, труд и резултате – рекао је градоначелник Ђурић. – Кажу да је Видовдан путоказ за наш народ, и да је важно шта ће се на овај дан видети, јер ће се баш у томе имати успеха – закључио је.

Поред градоначелника, у име свих награђених новосадских школа, присутнима се обратио и Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“, која је у школској 2022/23 била најуспешнија.

– Желећи вам наставите да нижете успехе на такмичењима, желим вам и да никада не престанете да се такмичете са самимим собом, да сваког дана померате границе и да од оног што је било недостижно правите достижно. Међу вама су, сигуран сам, и будући добитници свих највећих градских признања, Октобарске и Фебруарске награде. Радећи на свом образовању и стручности дајете највећи допринос овом Граду и целој држави. Велики број ученика Гимназије се вратио са такмичења са одличјима, а Граду Новом Саду дугујемо велику захвалност на пруженој материјалној и логистичкој подршци за овакве успехе – изјавио је директор Стојковић.

У име награђених ученика се обратио Михајло Нинков, ученик трећег разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ који је освојио више главних награда на државним, регионалним и међународним такмичењима и смотрама у области физике, који је уједно и добитник Видовданске награде према Закључку градоначелника.

– Нека ова награда буде подстицај свима нама да тежимо ка врхунским резултатима и да сањамо велике снове – рекао је Михајло Нинков.

У овој школској години, додељено je 1.105 Видовданских награда, и то за  укупно 909 ученика, од чега 596 награда за 503 ученика основних школа и 509 награда за 406 ученика средњих школа. Поред ових награда, у овој школској години, на основу Закључка Градоначелника Града Новог Сада додељено су и четири Видовданске награде ученицима за изузетне резултате и то за освојено прво место у појединачном наступу, награда у износу од 45.000 динара, за освојено друго место награда у износу од 40.000 динара и за освојено треће место у износу од  35.000 динара.