Округли сто „Насиље, дечији бракови и идентитет“, у организацији Канцеларије за инклузију Рома, Акт – Заједно за активно грађанско друштво и Удружења ромских студената, одржан је данас у Скупштини Града Новог Сада. На округлом столу разговарало се о насиљу у породицама, положају деце у таквом окружењу, као и о проблему присутности дечијих бракова у ромским заједницама.

Учеснике округлог стола поздравила је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, која је истакла да сви облици насиља, којима се угрожавају или нарушавају физички, психички и морални интегритет личности представљају повреду једног од основних људских права садржаних у Универзалној декларацији Уједињених нација о људским правима, а то је право на живот и безбедност.

– Град Нови Сад, кроз надлежне установе и институције чији је оснивач, бори се против сваког вида насиља и повреде интегритета личности. Било да је реч о насиљу у породици, родном насиљу или насиљу над децом, као и насиљу према одређеним друштвеним групама и припадницима мањинских народа. Такође, Град Нови Сад предузима активности развоја друштвених и културних обичаја у погледу понашања, како би се отклониле предрасуде, као и пракса заснована на схватању о инфериорности или супериорности једног или другог пола или над дететом – поручила је заменица председнице градског парламента.

Она је додала да Град Нови Сад покушава да на што бољи начин обезбеди сарадњу установа, органа и организација у болним ситуацијама попут насиља у породици, како би заштитио жртву насиља.

Поред заменица председнице градског парламента, присутне је поздравила и чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић.

У оквиру округлог стола, Ненад Владисављев из Удружења ромских студената говорио је о раду са мушкaрцима Ромима на спречавању дечијих бракова и насиља у породици, док је проф. емерита Универзитета у Новом Саду др Свенка Савић причала о насиљу у породици и родној равноправности.

Дискусију је водила директорка Канцеларије за инклузија Рома Љиљана Михајловић, а округлом столу присуствовале су и саветница градоначелника Љиљана Коковић, као и председница Савета за особе са инвалидитетом и одборница новосадске Скупштине Соња Радаковић.