Секретар Црвеног крста Новог Сада Др Драган Лазић, бивша директорка Гимназије „Исидора Секулић“ и професорка математике мр Ружица Вукобратовић и Новосадски сајам предложени су за кандидате за Октобарску награду за ову годину, док су протојереј ставрофор Бранко Ћурчин, књижевник мр Ненад Шапоња и Основна школа „Вук Караџић“ предложени за кандидате за Новембарску повељу за 2023. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града.

Др Драгана Лазића за Октобарску награду предложили су Установа за децу и младе Дечије село „Др Милорад Павловић“, Омладиниснки савез удружења „ОПЕНС“, ОШ „Светозар Марковић Тоза“ и Градска библиотека у Новом Саду, а у иницијативи је између осталог наведено да др Лазић преко 30 година реализује хуманитарне активности и програм Црвеног крста, те да, поред многих достигнућа, промовише волонтерски рад са посебним акцентом на младе, едуковане волонтере који чине будућу базу организације.

Мр Ружицу Вукобратовић за високо градско признање предложио је Архив директора средњих школа, уз подршку проф. Биљане Матић и Јелене Груба, а у иницијативи је наведено да је мр Вукобратовић успешно руководила Гимназијом током последњих 15 година, да је допринела за унапређење васпитно-образовног процеса, успостављању међународне сарадње, те да је била предана и посвећена у свим областима школског живота и рада.

Да Октобарску награду добије Новосадски сајам предложила је Туристичка организација Града Новог Сада, уз подршку Института за ратарство и повртарство, Радио-телевизије Војводине и „Дневник Војводина Преса“. У иницијативи је између осталог речено да је Новосадски сајам најстарија и водећа сајамска кућа на овим просторима, која се бави приређивањем сајмова и изложби, организовањем конгреса и сличних скупова, као и осталим делатностима. Новосадски сајам ове године обележава сто година од оснивања, док најзначајнија и највећа манифестација сајма, Пољопривредни сајам, обележава 90 година одржавања.

Протојереја ставрофора Бранка Ћурчина за Новембарску повељу предложио је Историјски архив Града Новог Сада, а у иницијативи је између осталог наведено да се у свом свештеничком позиву нарочито истицао у раду с младима, као и с особама оболелим од болести зависности кроз рад терапијске заједнице „Земља живих“, те да је дубоко посвећен раду са грађанима Новог Сада, кроз богословски и хуманитарни рад. Такође, у свом свестраном раду, бавио се историографијом, оставивши иза себе, између осталог, и дела о новосадским четвртима Шангају и Сланој Бари.

Књижевника мр Ненада Шапоњу за градску награду предложили су Градска библиотека у Новом Саду и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, а у иницијативи је наведено да је мр Шапоња један од најзначајнијих културних посленика у Новом Саду и шире, са богатом радном биографијом. Мр Шапоња је српски песник, есејиста, књижевни критичар, путописац, руководилац Културног центра Војводине „Милош Црњански“, те да је у свим сегментима рада постигао изузетне резултате у неговању и промоцији српске културе у земљи и иностранству.

Основну школа „Вук Караџић“ за Новембарску повељу предложила је Месна заједница „Салајка“, уз подршку Удружења „Милева Марић Ајнштајн“, и то за постигнуте изузетне резултате из области просвете и достигнућа у васпитно-образовном раду, остварене у дугогодишњем раду као једне од најстаријих новосадских шола, која ове године пуни 111 година постојања.

Чланови Комисије предложили су да новчани део награде износи 130.000 динара.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.