На данашњој седници Савета за заштиту животне средине разматрани су Предлог решења о давању сагласности на Одлуку о изменама Програма рада и финансијског плана Агенције за енергетику Града Новог Сада за 2023. годину и Предлог решења о престанку заштите споменика природе „Копривић у центру Новог Сада“.

Како је на седници речено, Предлогом решења о давању сагласности на Одлуку о изменама Програма рада и финансијског плана Агенције за енергетику Града Новог Сада за 2023. годину средства од 500.000,00 динара су намењена за проjектно техничку документациjу за енергетску санациjу Вртића „Пинокио” у Бегечу у циљу конкурисања на Jавни позив за доделу средстава ради финансирања проjеката унапређења енергетске ефикасности у обjектима од jавног значаjа у jединицама локалне самоуправе као и градским општинама коjи jе расписало Министарства рударства и енергетике.

Предлогом решења о престанку заштите споменика природе „Копривић у центру Новог Сада“ предвиђен је о престанак заштите овог споменика природе. Приликом образлагања на седници је речено да је, током олујног неверемена које је захватило Нови Сад 21. јула ове године, дошло до преламања заштићеног стабла Споменика природе ,,Копривић у центру Новог Сада“. Радна група коју је образовала Градска управа за заштиту животне средине, а коју су сачињавали представници Покрајинског завода за заштиту природе, Савета Градоначелника Града Новог Сада за пружање стручне помоћи у предузимању активности на очувању и унапређењу зеленила на територији Града Новог Сада, ЈКП ,,Градско зеленило“ и Градске управе за заштиту животне средине, изашла је на терен и констататовала да је и поред примењених мера ојачавања дебла челичним шипкама и осигурања крошње сајлама, услед удара јаког олујног ветра дошло до пуцања и цепања дебла на средини његове висине, што је довело до пада целе крошње. Тада је констатовано је да су оштећења стабла велика и да је немогуће извршити санацију и ревитализацију.