Чланови Савета за културу и информисање, на данас одржаној седници, утврдили су Предлог одлуке о постављању скулптуралног дела Захарију Орфелину у Новом Саду, као и Предлог одлуке о постављању бисте Сави Вукосављеву у Новом Саду и упутили их Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према утврђеном првом Предлогу, скулптурално дело Захарију Орфелину, у облику сунчаног сата са елементима који приказују живот и стваралаштво овог српског просветитеља, поставиће се на углу улица Скерлићеве и Златне греде, према раскрсници улица Ђорђа Јовановића и Саве Вуковића. Захарије Орфелин је био становник Алмашког краја и парохијанин Алмашке цркве, српски просветитељ-књижевник, калиграф, бакрорезац и  картограф.

Према утврђеном Предлогу о постављању бисте Сави Вукосављеву, она би требало да се постави на уређеној зеленој површини на Тргу овог познатог музичког педагога, диригента, композитора и аранжера. Биста ће бити на постаменту, са симболом тамбуре и личним подацима Сава Вукосављева.

Утврђивању наведених Предлога претходило је разматрање мишљења Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Јавног предузећа „Урбанизам“ Завод за урбанизам Нови Сад, а поводом поднете Иницијативе Удружења грађана Подбаре „Алмашани“ за постављање скулптуралног дела Захарију Орфелину и постављању бисте Сави Вукосављеву.

Прихваћени предлози биће прослеђени градском парламенту на даље разматрање и усвајање.