Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић присуствовала је синоћ свечаности поводом обележавања 250-годишњице насељавања Словака у Кисачу, током које су положени и венци палим борцима НОБ-а, те додељена Октобарска признања заслужним грађанима Кисача.

Аутономна покрајина Војводина и уопште ово поднебље, вековима је дом многих народа и нација. Највећа вредност ове историјске околности свакако је својеврсни културни сензибилитет, којег карактерише толерантност, поштовање права на различитост и разумевање других и другачијих културних идентитета и образаца, али и отворена комуникација међу њима – истакла је заменица председнице градског парламента Кристина Караић.

Она је додала да један такав узор имамо и у Кисачу, али и у другом местима где живе Словаци, „где већ два и по века словачка заједница негује и гаји свој национални идентитет, културу, језик, обичаје, истовремено дајући свој допринос српској заједници и држави.“

– Такво наслеђе обавезује сваку генерацију да настави чувати своју културну традицију. Tо је и савремено питање, јер су културни плурализам и комуникација принципи савременог света. Зато националне заједнице и имају подршку и отворена врата Града Новог Сада у неговању културних идентитета и обичаја. То се никад променити – закључла је Караић.

Пристуне госте и грађане Кисача поздравио је председник савета Месне заједнице „Кисач“ Јан Возар, као и директор КЦ „Кисач“ Павел Сурови.

Централни догађај свечаности одржао се у свечаној сали Културног центра Кисач, где су посетиоци могли да уживају у галаконцерту.