У Градској кући одржана је традиционална свечаност поводом обележавања значајних датума у историји Новог Сада – 23. октобра 1944. године када је Нови Сад ослобођен од фашизма, 9. новембра 1918. године када је српска војска ослободила град и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела Oдлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Том приликом, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић уручили су лауреатима Октобарску награду и Новембарску повељу.

– На данашњи датум, сећамо се ослoбођења Новог Сада у Другом светском рату. Застава која се тада, пре 79 година, завијорила као симбол слободе, била је истакнута управо на Градској кући, у којој се традиционално окупљамо славећи слободу. Непријатељске јединице напустиле су Нови Сад 22. октобра 1944. године, а дан касније, Други батаљон Новосадског партизанског одреда поставио је ту чувену заставу на Градску кућу. Био је то крај окупације и почетак једног новог поглавља за наш град. Како сваки град суштински чине људи, креирајући га својим делима, ово је свечани тренутак у којем можемо да наградимо поједнице, али и колективе.

Са нама су данас зато лауреати, добитници Октобарске награде и Новембарске повеље, који су допринели томе да наш Нови Сад буде бољи, лепши и снажнији – рекао је градоначелник Ђурић.

Добитници овогодишње Октобарске награде су секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић, бивша директорица Гимназије „Исидора Секулић“ мр Ружица Вукобратовић и Акционарско друштво за приређивање сајмова и изложби „Новосадски сајам“, док је Новембарска повеља за 2023. годину припала протојереју ставрофору Бранку Ћурчину, књижевнику мр Ненаду Шапоњи и Основној школи „Вук Караџић“. Добитницима се обратио градоначелник.

– Град Нови Сад деценијама негује одличну сарадњу са Градском организацијом Црвеног крста и честитам секретару те организације др Драгану Лазићу, једном од добитника Октобарске награде. Лауреат је и бивша директорица Гимназије „Исидора Секулић“ мр Ружица Вукобратовић која је провела четири деценије у образовању, од тога више од тридесет у тој Гимназији и чији је рад вредан сваког поштовања. Такође, добитник је и „Новосадски сајам“, који читав један век има немерљиву улогу за развој привреде наше државе и Града, али је и својеврсни амбасадор Новог Сада. Честитам и добитнику Новембарске повеље протојереју ставрофору Бранку Ћурчину, код којег Новосађани радо долазе на литургије, препознајући да он, неуморно, из дана у дан, исказује велику посвећеност и да свој посао ради пуним срцем.

Новембарска повеља отишла је и у руке књижевника мр Ненада Шапоње, као једног од најзначајнијих културних посленика у Новом Саду који је дао велики допринос неговању и промоцији српске културе у земљи и иностранству. И Основној школи „Вук Караџић“, основаној пре чак 111 година, припала је Новембарска повеља за 2023. годину, и то за изузетне резултате постигнуте у области просвете. Увек ћемо обележавати све важне датуме у историји Новог Сада, славећи и промовишући оно што је добро – поручио је градоначелник Милан Ђурић.

У име награђених добитника, на награди се захвалио и присутнима обратио мр Ненад Шапоња.

– Шта ће писци друго радити, него размишљати о суштини. Па тако, долазим до закључка да три важна историјска датума за Град Нови Сад, поводом којих се током године и награђују наши суграђани, 9. новембар, 23. октобар и 1. фебруар, имају заједничку срж, а то је – слобода. Свака генерација пре нас се борила за њу, а тако и ми данас, сваки дан, својим делима, морамо да се залажемо да је очувамо – рекао је награђени књижевник.