Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић заједно са делегацијом Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године, представницима Јужнобачког управног округа, као и делегацијом Војске Србије присуствовали су полагању венаца на Спомен крст палим борцима од 1912-1918. године.

– Свим Новосађанима честитам овај велики празник, 9. новембар, дан када је пре 105 годинa стигла слобода у наш Нови Сад и кад су досањани вишевековни снови наших предака. Тим чувеним уласком мајора Бугарског у град са војницима ослободиоцима, које су грађани одушевљено дочекали на улицама, испуњен је завет предака. Ти победоносни догађаји, крунисани су 25. новембра 1918. године одлукама Велике народне скупштине која је прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Kраљевини Србији – истакао је градоначелник. Он је додао да су тада мир и слобода, плаћени најскупљом ценом – људским животима.

– Прошло је много година, али и данас су разни изазови пред нама. Важно је да негујемо саборност и чувамо слободу, и то на свим нивоима, уз ту јасну визију и лидерство, како не бисмо изгубили све оно што су нам у претходном веку омогућили наши преци. Зато чувајмо мир и тешко извојевану слободу – закључио је градоначелник.

Председник Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године Иван Стратимировић истакао је важност сећања на славне војнике који су положили своје животе за отаџбину.

– На данашњи дан 1918. године ослобођен је наш лепи град. Захвалан сам руководству Града Новог Сада, као и Покрајине Војводине зато што поштују наше претке, који су жртвујући своје животе обезбедили нама да живимо у слободној земљи и што их заједно чувамо од заборава – изјавио је Иван Стратимировић.