Чланови Савета за особе са инвалидитетом за заштиту животне средине прихватили су на данашњој седници Предлог одлуке о Програму стамбене подршке доделом станова у јавној својини Града Новог Сада у Новом Саду у Улици Кисачка број 55, као и Предлог одлуке о умањењу обавеза плаћања комуналних услуга борцима у 2024. години и упутили их Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према Предлогу одлуке о Програму стамбене подршке доделом станова у јавној својини Града Новог Сада у Новом Саду у Улици Кисачка број 55, утврђени су станови у јавној својини Града Новог Сада који се додељују као вид стамбене подршке, као и лица којима се станови додељују, услови под којима се додељују и друга питања везана за овај вид стамбене подршке. Предложеном одлуком предвиђено је да је корисник стамбене подршке, лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште на територији Града Новог Сада, које је без стана или породичне куће, а које нема довољно средстава да обезбеди стан или породичну кућу на тржишту за себе или за себе и своје породично домаћинство, а које је ратни војни инвалид, односно борац I категорије који је био учесник рата на територији АП Косово и Метохија у периоду од 24. марта 1999. године до 26. јуна 1999. године, и испуњава услове утврђене законом којим се уређује област становања и одржавања зграда и Одлуком о додели стана или породичне куће као вид стамбене подршке.

Одлуком о умањењу обавеза плаћања комуналних услуга борцима у 2024. години предвиђено је да се овом одлуком уређује умањење обавеза плаћања комуналних услуга које се плaћajy путем јединственог месечног рачуна лицима којима је, на дан ступања на снагу ове одлуке, актом Градске управе за социјалну и дечију заштиту – Управе за борачко-инвалидску заштиту утврђен статус борца, висина умањења обавеза плаћања, као и поступак за остваривање умањења у 2024. години. Умањење се остварује за комуналне услуге које пружају, ЈКП ,,Новосадска топлана“, ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈКП ,,Чистоћа“, а умањује их ЈКП „Информатика“, путем јединственог месечног рачуна. Предлогом одлуке прописано је да се умањење обавеза плаћања комуналних услуга утврђује у висини од 20 одсто.

О прихваћеним предлозима изјасниће се одборнице и одборници на наредној седници Скупштине Града Новог Сада.