На данашњој седници Савета за здравствену заштиту, социјалну заштиту и  бригу о деци и породици разматрани су Предлог решења о измени Решења о образовању и именовању председника, заменика председника и чланова Међусекторског радног тела за подршку подстицајном родитељству и развоју деце на територији Града Новог Сада и Предлог локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Новом Саду за период 2023-2026. године.

Како је на седници речено, Предлог локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Новом Саду за период 2023-2026. године иницирала jе Градска управа за социjалну и дечиjу заштиту, у складу са Закључком Градског већа којим је такође образована и Радна група за израду Нацрта овог локалног акционог плана. У сарадњи са надлежним градским управама, установама социjалне заштите, другим установама, Органима и организациjама цивилног друштва, израђен је Нацрт локалног акционог плана. Локални акциони план за социjално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Новом Саду за период 2023 -2026. године jе плански документ, за период од четири године, коjим се обезбеђуjе континуитет деловања у наредном периоду, доследним спровођењем циљева, мера и активности дафинисаних претходним ЛАП-ом, коjе Град Нови Сад спроводи током низа година са циљем развоjа и унапређења мера и активности за стварање услова за побољшање положаjа припадника ромске заjеднице у Граду Новом Саду, као и смањења jаза између Рома и Ромкиња и осталих становника Града.

Наведеним локалним акционим планом дефинисани су основни правци деловања Новог Сада у области социjалног укључивања Рома и Ромкиња, као и конкретне мере и активности за побољшање положаjа и квалитета живота припадника ромске заjеднице, уз jасне механизме помоћу коjих се може пратити остваривање постављених циљева – речено је приликом образлагања.

Детаљно се разрађуjу дефинисани општи и посебни циљеви, прецизиране су мере, активности и проjекти, носиоци активности, партнери, потребна финансиjска средства и извори, као и показатељи (индикатори) за мерење успешности реализациjе планираних циљева и мера. Општи циљ локалног акционог плана je унапређење положаjа Рома и Ромкиња на териториjи Града Новог Сада и стварање услова за већу укљученост припадника ромске заjеднице у друштвене токове путем подршке у области образовања, становања, запошљавања, здравствене и социjалне заштите. Посебни циљеви подељени су у неколико група, и то: повећање укључености деце и младих из ромске заjеднице у систем васпитања и образовања, унапрђење стамбене ситуациjе и услова становања ромских породица у Новом Саду, подизање нивоа запошљивости, запошљавања и економског оснаживања Рома и Ромкиња, унапређење здравља и приступа здравственим услугама и унапређење приступа правима и услугама из области социjалне заштите, припадницима ромске популациjе, на териториjи Града Новог Сада – наводи се у образложењу.