Седница Скупштине Града Новог Сада одржаће се сутра, 27. децембра, са почетком у 10 часова, а на Дневном реду XLVII седнице наћи ће се 50 тачака. Већина се односи на недавно усвојен буџет Града Новог Сада за наредну годину. Тако ће се пред одборницама и одборницима наћи програми пословања градских јавно-комуналних предузећа, али и програми рада новосадских установа културе за 2024. годину. Такође, на Дневном реду седнице Скупштине Града Новог Сада наћи ће се неколико урбанистичко-планских докумената, те Одлука о финансирању стамбене подршке Града Новог Сада у 2024. години.

Одборици и одборници расправљаће и о Предлогу одлуке о усвајању текста уговора о оснивању Јавног комуналног предузећа „Регионални центар за управљање отпадом“ Нови Сад. Овом одлуком, Град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас, као потписнице Споразума о сарадњи у формирању Региона за управљање комуналним отпадом, приступају оснивању заједничког предузећа на територији Града Новог Сада, са циљем изградње и рада нове регионалне санитарне депоније, транспорта отпада од трансфер (претоварних) станица до регионалне депоније, издвајања, сакупљања и сепарације искористивог отпада из комуналног отпада сортираног на месту одлагања, припреме или прераде секундарних сировина и пласмана на тржиште секундарних сировина, развоја и унапређења система за рециклажу, изградње потребних објеката и инфраструктуре и изградње постројења за компостирање, производњу енергије из отпадног материјала и механичко-биолошког третирања пре одлагања на депонију.

Поред наведене тачке, на сутрашњој седници ће се распрваљти и о Предлогу локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Новом Саду за период 2023-2026. године. Локални акциони план je стратешки документ коjи дефинише основне правце деловања Града Новог Сада у области социjалног укључивања Рома и Ромкиња. Такође, дефинише и конкретне мере и активности којима се настоjи побољшати положаj и квалитет живота припадника ромске заjеднице, уз jасне механизме помоћу коjих се може пратити остваривање постављених циљева. Он обезбеђуjе континуитет деловања у наредном периоду, доследним спровођењем циљева, мера и активности дафинисаних претходним ЛАП-ом, коjе Град Нови Сад спроводи током низа година са циљем развоjа и унапређења мера и активности за стварање услова за побољшање положаjа припадника ромске заjеднице у граду, као и смањења jаза између Рома и Ромкиња и осталих становника Града.

На седници ће се наћи и неколико кадровских решења.