Чланови Савета за особе са инвалидитетом су на данас одржаној седници већином гласова прихватили Предлог одлуке о мрежи јавних установа које обављају делатност предшколског васпитања и образовања на територији Града Новог Сада.

Како је на данашњој седници речено, у складу са Елаборатом о развојном плану мреже јавних предшколских установа на територији Града Новог Сада за период од 2024. до 2029. године,  Скупштина Града Новог Сада овим Предлогом одлуке између осталог утврђује мрежу јавних установа за обављање делатности  предшколског васпитања и образовања на територији Града Новог Сада, као и њихов број и распоред.

Предлогом одлуке прописује се да мрежу јавних установа за обављање делатности предшколског васпитања и образовања чини осам установа и то, „Ризница“ у Петроварадину, „Ластавица“ у Ветрнику, затим „Мирослав Антић“, „Плава звезда“, Јован Јовановић Змај“, „Стари град“, „Пчелица Маја“,  „Дечија планета“ у Новом Саду, док ће делатност предшколског васпитања и образовања деце са сметњама у развоју и инвалидитетом обављати у Школи за основно и средње образовање ,,Милан Петровић“ Нови Сад. До почетка рада ових установа делатност предшколских установа обављаће Предшколска установа „Радосно детињство“.

Истим Предлогом одлуке прописује се да ће Предшколска установа ,,Ризница“ Петроварадин обављати делатности и у објекту у Сремским Карловцима, Карловачких ђака број Зlа, до оснивања предшколске установе на територији општине Сремски Карловци, у складу са споразумом између Градоначелника Града Новог Сада и председника општине Сремски Карловци.

У складу са Планом детаљне регулације блокова око Железничке улице, на локалитету Кухиње у улици Војвођанских бригада 14 изградиће се дворишни објекат Предшколске установе, спратности П+ПК – стоји у Предлогу одлуке.

 С обзиром на циљеве у области васпитања и образовања, у јавној предшколској установи на територији Града Новог Сада, у буџету Града Новог Сада за 2024. годину обезбеђена су средства у укупном износу од 212.699.074,00 динара.