На седници Савета за буџет и финансије која је данас одржана прихваћен је Предлог одлуке о дугорочном кредитном задуживању Града Новог Сада за прибављање земљишта.

Како је на седници образложено, разлози за доношење ове одлуке садржани су у Информацији Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције о потреби обезбеђења недостајућих средстава за прибављање земљишта, у складу са Закључком Градског већа Града Новог Сада.

Предлогом одлуке о дугорочном кредитном задуживању Града Новог Сада за прибављање земљишта одобрено је да се Град Нови Сад кредитно задужи за обезбеђење недостајућих средстава за прибављање земљишта, и то по основу обавеза за прибављено грађевинско земљиште, насталих по извршним судским пресудама и у поступцима принудне наплате, обавеза за прибављање земљишта по извршним судским пресудама, које се очекују и прибављања земљишта за потребе изградње инфраструктурних објеката на територији Града, споразумно, у оквиру поступка утврђивања накнаде за експроприсано грађевинско земљиште. Предлогом ове одлуке утврђено је да ће се Град Нови Сад кредитно задужити у износу од 3.100.000.000,00 динара, узимањем дугорочног инвестиционог кредита са роком отплате од 6 година, укључујући грејс период од дванаест месеци, речено је на седници.

Такође је одређено да ће се средства по кредиту планирати Одлуком о буџету Града Новог Сада за 2024. годину и распоредити у разделу Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, а Градско веће је овлашћено да одабере најповољнију понуду на домаћем финансијском тржишту.