На седници Савета за културу и информисање разматран је Извештај о раду Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић – Калин“ у Новом Саду за 2023. годину и Предлог решења о давању сагласности на Правила Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланија Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин“ у Новом Саду.

У Извештаjу о раду наведене су све активности Фонда у 2023. години. Управни одбор Фонда je донео Програм рада Фонда за 2023. годину са Финансијским планом. Донета je и Одлука о расписивању конкурса за доделу стипендиjа соло певачима и пиjанистима-корепетиторима за школску 2023/2024. годину. Након расписивања конкурса, одржана je jавна аудициjа кандидата за доделу стипендиjа Фонда, а на предлог Стручне комисиjе за спровођење конкурсног поступка, Управни одбор Фонда je донео Одлуку о додели стипендиjа за школску 2023/2024. годину – објашњено је на седници.

Одржана су два концерта добитника стипендиjе Фонда у Свечаноj сали Градске куће у Новом Саду, а приликом реализациjе своjих програма, Фонд je сарађивао са Академиjом уметности у Новом Саду, Музеjом Града Новог Сада, Фондациjом „Нови Сад – Европска престоница културе”, Музичком омладином Новог Сада, и другим.

Управни одбор Фонда je на седници одржаноj 23. маjа 2024. године донео Правила Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланиjе Бугариновиh и ћерке Мирjане Калиновић – Калин” у Новом Саду.

Како је речено, Меланиjа Бугариновић, оперска певачица, je сву своjу покретну и непокретну имовину поклонила Граду Новом Саду, под условом да се оснуjе фонд за развоj младих вокалних талената. Уговор о поклону, с налогом за оснивање Фонда за унапређење вокалне уметности младих Меланиjе Бугариновић и ћерке Мирjане Калиновић-Калин потписан je у Општинском суду у Новом Саду, 30. марта 1978. године.

Правилима Фонда ближе се уређуjе начин рада Управног одбора Фонда, критериjуми и начин додељивања стипендиjа, услови и начин организовања манифестациjа младих уметника у области класичне музике у Новом Саду, начин обезбеђења jавности рада Фонда, начин оснивања радних тела Управног одбора Фонда, услови, поступак и начин коришћења средстава Фонда – појашњено је на седници.