Председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић примила је данас у Градској кући учеснике и организаторе Фестивала народних ношњи и оглавља „Бисерна грана“ и са њима поделила утиске о поменутој манифестацији, која се одржава 17. пут. Овај фестивал промовише културну баштину Срба и националних мањина у Србији, те Срба у иностранству, а указује и на важност очувања фолклорног наслеђа.

Обраћајући се учесницима, председница новосадске Скупштине истакла је да је Град Нови Сад препозао значај фестивала, који доприноси очувању народног стваралаштва и фолклорних особености.

– Као такав, фестивал има важну улогу везе која спаја прошлост и будућност, нити која нас везује за нашу богату историју и културу. Ношње и оглавља које имамо прилике да видимо ових дана су симбол вере у традицију, али и поноса што припадамо једној богатој културној заједници.

Посетиоци су имали прилике да виде богату понуду културно-уметничких друштава и ансамбала, да се упознају са фолклорним особеностима не само нашег народа, него и националних заједница које живе у Србији, али и народа из ширег региона – казала је председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић.

Ове године на фестивалу се, поред учесника из Србије, представљају КУД-ови и ансамбли из Републике Српске, Македоније, Мађарске, Хрватске, Словачке, Румуније, те Шпаније, а учеснике фестивала поздравила је и директорица КЦ „Малдост“ Александра Рајак.

Фестивал је носилац ЕФФЕ етикете за 2024/2025. годину, а председница градског парламета признање које додељује Асоцијација европских фестивала види као потврду да је „Бисерна грана“ препозната као део европске културне баштине и уметничке сцене.

– Заслуге и честитке иду свим учесницима фестивала током свих ових година, као и организаторима из Културног центра „Младост“ из Футога, што из године у годину афирмишу наше културно благо, али и јачају везе са другим народима – закључила је председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић.

Фестивал „Бисерна грана“ почео је у четвртак, 3. октобра, а завршава се сутра. Ове године, на фестивалу учествује више од 150 учесника из 16 ансамбала и културних уметничких друштава.