Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada, u skladu sa zakonom utvrđuje predloge odluka za utvrđivanje praznika Grada, za dodelu zvanja „počasni građanin“ osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za Grad i predlog odluke za dodelu priznanja Grada u skladu sa postupkom, uslovima i kriterijumima utvrđenim posebnim odlukama Skupštine, kao i predloge odluka o dodelji vanju drugih priznanja Grada, inicira i koordinira aktivnosti za obeležavanje državnih praznika, jubileja i drugih značajnih događaja iz prošlosti Novog Sada.

predsednik:
MILORAD RELJIĆ

zamenik predsednika:
NIKOLA POPOVIĆ

član/članica:
MILORAD MIRČIĆ
MINA KRESOJA OGNJANOVAC
PREDRAG TEŠANOVIĆ
BORISLAV PENEZIĆ
KSENIJA ČEKIĆ
SAŠA NOVAKOVIĆ

 

Podnošenje inicijativa za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada poziva građane i građanke, pravna lica, preduzeća, ustanove, političke organizacije i druge oblike organizovanja građana i građanki, državne organe i organe lokalne samouprave, da podnesu obrazložene inicijative za dodelu Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada za 2024. godinu.

Oktobarska nagrada Novog Sada, dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti. Oktobarska nagrada Novog Sada se dodeljuje građaninu ili grupi građana za zajedničko delo ili ostvarenja, koji rade ili su radili na teritoriji Grada Novog Sada, kao i preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čije je sedište na teritoriji Grada. Oktobarska nagrada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Oktobarska nagrada se može posebno dodeliti učeniku i studentu kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.

Novembarska povelja Novog Sada, dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Obrazložene inicijative za dodelu visokih gradskih priznanja podnose se Komisiji za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada i to do 15. septembra 2024. godine za Oktobarsku nagradu, odnosno do 1. oktobra 2024. godine za Novembarsku povelju, na adresu Skupštine Grada Novog Sada, Ulica Žarka Zrenjanina broj 2.