Српска краљевска академија научника и уметника, на свечаности поводом обележавања Видовдана, уручила је данас у Свечаној сали Градске куће престижна признања појединцима и колективима, а домаћини данашњој свечаности били су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

Обраћајући се лауреатима, као и организаторима манифестације, председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић захвалио се, у име градоначелника и своје лично име, Српској краљевској академији научника и уметника што је баш Нови Сад изабаран за данашњу свечаност.

– Народ који не уважава своје научнике и уметнике, без обзира где се налазили, неће имати траг у историји, а историја је увек темељ младим нараштајима, темељ на коме могу зидати своје успехе појединачно као допринос уздизању сопственог народа и цивилизације уопште. Верујем да је то био један од кључних разлога када сте одучили да формирате ову институцију – казао је председник градског парламента.

28-06-16

Он је истакао да не смемо “дозволити да просечност буде императив и звезда водиља, на начин како то данас, савремене технологије трасирају”.

– Верујем и надам се да ћете у томе успети – поручио је Јелушић, честитајући добитницма на престижним признањима.

Српска краљевска академија научника и уметника традиционално обележава Видовдан пригодним културним и другим манифестацијама у најзнаменитијим местима за српску историју. Током обележавања Видовдана, Српска краљевска академија научника и уметника уручује годишња признања најзаслужнијим појединцима и колективима, а међу наградама су Видовдански обелиск, Видовданска повеља, Орден Светог Кнеза, Кондир мајке Југовића, Орден “Данило Лазовић” и друге награде.