Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић присуствовао је вечерас музичко-сценском програму у оквиру Дана буњевачке културе, који се од 22. до 25. августа одржавају у Културном центру Новог Сада. Обраћајући се присутнима, председник новосадског парламента истакао је да му је изузетна част и задовољство што присутне поздравља у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, као и у име свих Новосађана и своје лично име.

24-08-16-1

– Сви ми Новосађани имамо једну обавезу, а то је да чувамо ризницу разноликости, која карактерише овај град. Дужијанца, као жетвена свечаност Буњеваца, јесте манифестација која је уистину настала из оног што је народ чинио и као таква се одржала сто година. Наглашавам то јер се такви обичаји морају чувати, такви обичаји морају да карактеришу одређене просторе, одређене народе и одређене етничке групе – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада.

Он је истакао да ће Нови Сад увек када му се пружи прилика, неговати оваке догађаје.

– Због тога да би суживот на овим просторима био оно што је уистину свугде у свету, а то је истинско богатсво. А како препознати суживот, него преко обичаја разних народа и етничких група – закључио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

24-08-16-2

Током вечерашњег програма наступиле су певачка група КУД-а “Буњевка”, као и њихова драмска секција, а председнику Скупштине града је, у име захвалности градоначелнику и Граду Новом Саду, уручена слика у техници сламе, коју му је уручила председница Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић Остојић.

Поред председника Скупштине, присутнима су се обратили заменик покрајинског секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић, председница “Буњевачког културног центра – Нови Сад” Светлана Бабић, као и др Сузана Кујунџић Остојић. Вечерашњем програму присуствовали су још и помоћник градоначелника Александар Петровић, као и члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић.

24-08-16-3

У оквиру Дана буњевачке културе у Новом Сада у Културном центру отворене су и изложбе “Круна од сламе као симбол Дужијанце” и “Вридне руке – од жита до крува”.