Престижне награде “Public Diplomacy Award” амбасаде САД у Србији, уручене су синоћ запосленима у Културном центру Новог Сада и координаторима Америчког кутка у Новом Саду Милици Рашковић и Марку Бумбић. Признања је добитницима уручио амбасадор САД у Србији Њ. Е. Кајл Рендолф Скат, а честитке су упутили и председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

13-09-16-1

– Награде су увек подстицај и признање онима који их добијају, али верујемо да се наши суграђани Милица Рашковић и Марко Бумбић неће љутити ако њихове награде бар делимично присвојимо као Новосађани, такође, будемо поносни на њих – истакао је председник Скупштине града.

Он је додао да реч кутак у српском језику означава мали простор, али да “верујемо да је допринос овог кутка, развоју јавне дипломатије и америчке културе у Србији више него велики”.

– Зато се надамо да ће активности кутка да обухвате и друге области које могу бити од значаја за развој нашег друштва у целини – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Амерички кутак у Новом Саду истакао се по програмима који су омогућили да грађани Новог Сада свих узраста добију правовремене информације о студијама у Америци, похађају бесплатне курсеве енглеског језика, упознају се са америчким и другим стручњацима и од недавно полажу TOEFL тест. Награда за достугнуће у јавној дипломатији ове године Америчка амбасада доделила је укупно пет, међу којима је и новосадски Амерички кутак.

– Ово признање не добија свако, такође, ово није признање да сте најбољи у Србији. Оно значи да је Амерички кутак међу најбољима у свету. Честитам Милици Рашковић и Марку Бумбићу, на награди коју су заслужили својим радом, иновативношћу и трудом – рекао је амбасадор САД у Србији Њ. Е. Кајл Рендолф Скат.13-09-16-2

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, истакао је да се сваки труд исплати и да су награде доказ за то

– Велика је част и задовољство да запослени у Културном центру града добију овако велику награду, која није случајна, већ је плод великог рада. Изузетно смо поносни и овај дан ћемо дуго памтити. Амбасадор Скат велики је пријатељ новосадског Културног центра, што доказује и његов долазак, али и сви они програми које заједнички спроводимо – рекао је Панаотовић.

Амерички кутак је концепт малог културно едукативног центра који је развијен као облик сарадње Америчке амбасаде и локалних институција широм света. У Србији тренутно фунционише осам америчких кутака, а новосадски се својом креативношћу и комуникацијом са локалним становништвом истакао и послужио као пример широм региона.