Светски конгрес за управљање чврстим отпадом “ISWA Конгрес 2016” отворен је вечерас свечаном церемонијом у Српском народном позоришту. Конгрес окупља стручњаке из области заштите животне средине, а ово је први пут да се конгрес, у организацији Међународне асоцијације за управљањем чврстим отпадом и Асоцијације за управљање чврстим отпадом Србије, одржава у једном граду југоисточне Европе.

19-09-16-1

Конгрес је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поздрављајући присутне у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, грађана Новог Сада и своје лично име.

– Пре свега желим да скренем пажњу на оно што јесте Нови Сад. То је град у којем је у употреби шест језика, у којем живи 20 заједница и то у хармоничној и здравој средини, а 11 градова са свих континената су побратими Граду Новом Саду – казао је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Осврнувши се на теме заштите животне средине, председник Скупштине истакао је да му је веома јасно колика је потреба за дизањем степена културе живљења.

– Сигурaн сам да научници несебично своја сазнања преносе на друге. Сигуран сам да ће одређени закључци с овог конгреса моћи да се примене у нашој локалној самоуправи. У том случају, обећавам вам да ће Нови Сад врло радо преносити позитивна искуства на друге локалне самoуправе, које таква искуства буду желеле да примене – поручио је Јелушић.

19-09-16-2

Он је упознао присутне госте са податком да је Нови Сад аплицирао за културну престоницу Европе 2021. године, те их замолио да “будете амбасадори добре воље у ширењу тог пројекта, како би понели ласкаву титулу 2021. године”.

На “ISWA конгресу 2016”, чију је организацију Нови Сад добио још пре неколико година, учествује 1302 учесника из чак 72 земље, а стручњаци долазе из институција јавног и приватног сектора. Конгрес траје три дана, од 19. до 21. септембра.