Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић недавно је посетио Гомељ, град побратим Новог Сада, и са представницима белоруског града разговарао о будућим видовима сарадње. Посета је организована поводом обележавања Дана Града Гомеља, а на позив председника Извршног комитета Града Петра Кириченка. Поред председника Скупштине, у делегацији Града Новог Сада био је и секретар Скупштине Марко Радин.

У оквиру дводневне посете белоруском граду, од 16. до 18. септембра, председник Скупштине града Здравко Јелушић састао се са председником Извршног комитета Гомеља Петром Кириченком, начелником Новобелицке области Града Гомеља Алексејем Неверовим, као и са начелницима градских ресора, руководиоцима градских предузећа и фабрика. Током разговора са високим званичницима Гомеља подвучена је спремност за проширивање и продубљивање сарадње између два града у областима образовања, културе и привреде. Том приликом као један од конкретних видова сарадње у наредном периоду истакнута је, на основу обострано исказане заинтересованости, могућност организовања размене ученика и ученица новосадских гимназија и средњошколског центра Гомеља, посебно за оне новосадске ђаке који уче руски језик, службени језик Белорусије. Ова размена омогућила би младима из оба града да се међусобно боље упознају и кроз заједничке активности учрвсте и развију сарадњу и у другим областима.

20-09-16

Председник новосадског парламента, током поздравног говора у оквиру свечаности обележавања Дана Града Гомеља, истакао је да дубоко верује у могућност продубљивања добрих односа братских градова и изразио спремност да заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем настави са радом на проширивању поља сарадње и размени искустава. Честитајући празник, Јелушић је пренео домаћинима искрене честитке градоначелника Милоша Вучевића и представницима Гомеља уручио поклон у име Града Новог Сада.

Делегација Града Новог Сада присуствовала је и отварању традиционалног oсмог међународног фестивала кореографије “Сожски карагод”, централног културног догађаја, који се организује у склопу свечаности поводом обележавања Дана Гомеља, као и међународног турнира балских плесова, Купа Града Гомеља “Златни рис”, на коме су учествовали представници више од 20 земаља.