Градска библиотека у Новом Саду данас је обележила 171 годину постојања и рада, а свечани програм поводом обележавања значајног јубилеја уприличен је у Читаоници новосадске установе културе.

Градска библиотека у Новом Саду ради на традицији Српске читаонице новосадске, која је основана 23. септембра 1845. године, а председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, обраћајући се присутнима на свечаности, поручио је да Градска библиотека представља “новосадски храм књиге.”

– Сама чињеница да је Градска библиотека још ближа прослави два века постојања, као и чињеница да је у овој згради похрањено око 480 хиљада наслова, буди страхопоштовање – казао је председник градске Скупштине.

Он је додао да су врата ове институције била отворена за све људе, те подвукао да се морају отворити и “прозори”, односно да се морају дигитализовати садржаји.

– Морамо омогућити приступ на најсавременије начине и верујем да ће на неком од наредних рођендана бити констатовано да смо то и учинили – истакао је Јелушић.

23-09-16

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић пренео је окупљенима поздраве и честитке градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, уз поруку да је “Градска библиотека једна од највећих матичних библиотека у нашој земљи, која педантно, из годину у годину, ради на побољшању своје делатности.”

– Градска библиотека је једна од најзначајнијих и најбитнијих установа културе, којој је оснивач Град Нови Сад и с историјом на коју сви можемо да будемо поносни. Данас је то модерна институција установа културе, која промовише књигу и читање – рекао је Рожић.

Говорећи о плановима Градске библиотеке, директор ове установе Драган Којић казао је да су међу њима проширење простора Градске библиотеке, као и дигитализација садржаја.

– Покушаћемо да будемо што бољи партнер у подизању културних капацитета града и нашем оснивачу дамо свој допринос освајању престижне титуле престонице културе – поручио је Којић.

Овогодишњи програм свечаности у знаку је јубилеја Волфганга Амадеуса Моцарта, Сергеја Прокофјева, Лазара Костића, Мирослава Мике Антиће и Флорике Штефан.

Градска библиотека располаже са око 500.000 књига и часописа на српском, мађарском, словачком, румунском и русинском језику, као и књига на енглеском, француском, руском и немачком језику. Годишње се у библиотеку упише више од 20.000 чланова.